Douane inklaring bij e-fulfilment voor webshops

Wat wordt er bedoeld met inklaren van goederen?

Met inklaren van goederen wordt het aangeven van goederen bij de douane bedoeld. Het gaat dan om producten die binnenkomen van buiten de Europese Unie. Bij de inklaring dien je de nodige douaneformaliteiten te vervullen. Hieronder valt dat de importeur over de geïmporteerde goederen eventuele invoerrechten, heffingen en BTW moet betalen. Om dit zo soepel mogelijk te laten verlopen zijn er diverse documenten nodig. 

  • Bill of Lading (B/L) of vrachtbrief
  • Handelsfactuur (is in sommige gevallen een pro-forma factuur)
  • Certificaat van oorsprong
  • EUR.1 certificaat en factuurverklaring

Douane inklaring voor webshops met e-fulfilment center

Webshops die enkel binnen de EU handelen zullen niet te maken krijgen met het inklaren bij de douane. Omdat wij ons niet beperken tot klanten binnen de EU krijgen wij wel eens te maken met douane inklaring. In de basis is dit te onderscheiden in twee verschillende groepen.

Wanneer je als partij buiten de EU gebruik wil maken van ons e-fulfilment center zullen de goederen eerst door de douane ingeklaard moeten worden. Hoewel douane inklaring niet nodig is voor bedragen onder de €150,- zal dat in dit geval nauwelijks voorkomen. Partijen sturen vaak bulkvoorraden op naar ons e-fulfilment center. Door de hoeveelheid van de bulk zal de prijs al snel boven de €150,- liggen. 

In sommige gevallen krijgen wij ook te maken met douane uitklaring. Dat is wanneer iemand een bestelling van buiten Europa plaatst. Afhankelijk van de waarde van het pakket zal er wel of geen uitklaring vanuit de douane nodig zijn. 

Inklaring van webshop goederen in Europa vanuit buiten de EU

De online verkopen vanuit webshops worden steeds internationaler. Waar voorheen de meeste bestellingen binnen eigen land waren werd dit al snel binnen een bepaalde handels regio. Tegenwoordig begint het ook steeds eenvoudiger te worden om over de hele wereld te verkopen. De drempel om als partij vanuit buiten de EU binnen de EU te verkopen is nog meer verlaagd dankzij een e-fulfilment center. 

Door de uitbreiding van het verkoopgebied komt er dus wel ook douane inklaring bij kijken. Door het opsturen van een bulkvoorraad naar ons e-fulfilment center komt er een flinke waarde bij de grens van de Europese Unie. Deze dient ingeklaard te worden, hierin kunnen wij volledig ontzorgen. Er zijn namelijk een aantal zaken die hier bij komen kijken. Zo is er een btw nummer nodig om de goederen te laten inklaren. Wij kunnen helpen bij het in gebruik stellen van dit nummer of bij het oprichten van een onderneming om zo een btw nummer voor je organisatie aan te vragen. 

Inklaring van goederen bij bestelling buiten de Europese Unie

Als webshop kan het ook zo zijn dat een klant van buiten de Europese Unie een bestelling bij je plaatst. Omdat ons e-fulfilment center binnen de Europese Unie zit is de kans aanwezig dat de goederen ingeklaard moeten worden door de douane. Ook in deze situatie is het weer afhankelijk van de waarde van de goederen. 

Wanneer het pakket ingeklaard moet worden kan de verdeling van de kosten op twee verschillende manieren zijn. Dit kan DDP of DAP zijn, we leggen de verschillen graag uit. DDP staat voor Deliver Duty Paid, dat houdt in dat de verzender betaald voor de inklaringskosten. DAP staat voor Delivered At Place, in dat geval dient de ontvanger te betalen voor de inklaringskosten.