Warehouse Management Systeem: Alles Wat Je Moet Weten!

Wat is een wms systeem?

Het warehouse management systeem is een belangrijk onderdeel van supply chain management. Dankzij een wms is er realtime inzicht in de volledige voorraad van een bedrijf, in magazijnen én in transit. 

Een wms systeem is een magazijnbeheersysteem. In dit magazijnbeheersysteem worden de dagelijkse magazijnprocessen beheerd én bestuurd. In een wms systeem worden alle goederen en materialen die binnenkomen in een distributiecentrum bijgehouden, dit wordt gedaan tot het moment dat ze het distributiecentrum weer verlaten. 

Wat houdt een warehouse management systeem in?

Bij Vareya gebruiken wij een wms voor een optimale samenwerking tussen verschillende partijen. Het warehouse management systeem dat wij gebruiken is voorzien van de modernste software systemen op het gebied van voorraadmanagement én heeft een integratie voor webshops. De integratie van webshops is onder andere voor webshops gemaakt in Shopify, Magento of WooCommerce. Naast webshops biedt deze integratie ook een koppeling met verkoopsystemen zoals bol.com of Amazon. 

In het wms kan je altijd zelf je goederen én voorraad volgen. Naast dat je zelf altijd inzicht hebt in deze gegevens, kunnen wij deze ook altijd zien. Denk hierbij aan inzage in de voorraad, verkoopaantallen en retourzendingen. Wanneer je hier goed bovenop blijft zitten hoef je dus nooit zonder voorraad te zitten!

Wij maken gebruik van een standaard integratie welke met een API-koppeling werkt. Dat houdt in dat door middel van een klein stukje software twee verschillende programma’s of systemen met elkaar kunnen communiceren. Het voordeel hiervan is dat gegevens enorm snel aan elkaar doorgegeven worden zodat ze altijd inzichtelijk zijn voor jou. 

Verkoopproces binnen het wms systeem

Voor het warehouse management systeem is het belangrijk dat de voorraden kloppen, hiervoor maken wij gebruik van een handig proces. Als verkopende partij kan je een inkooporder aanmaken, wanneer deze order dan binnenkomt in ons warehouse controleren wij deze. Wanneer de voorraad dan overeenkomt met de hoeveelheid op de inkooporder zorgen wij dat dit goed in het systeem verwerkt wordt. Naast dat dit dan gelijk goed in het wms systeem staat, gaat dit dankzij de API-koppeling ook door naar de webshops en externe verkoopplatformen. 

Een ander voordeel van het wms dat wij gebruiken, is dat er een ook een koppeling is met verzenders. Binnen deze koppeling is het mogelijk om zelf te kiezen welke vervoerder gebruikt zal worden. In bepaalde landen zijn bijvoorbeeld bepaalde partijen erg goed. In het warehouse management systeem kunnen we de beste match instellen. 

Een bijkomend voordeel van deze koppeling met verzenders is dat er bepaalde onderdelen van het verzendproces geautomatiseerd worden. Wanneer wij namelijk een order binnen krijgen in het wms zit er gelijk een verzendlabel bij. Zodra wij dus het pakket compleet hebben kunnen we deze eenvoudig versturen. Hier krijgt de consument ook gelijk een bericht van, deze krijgt dan gelijk een track & trace code van het pakket. Naast dat de consument bericht ontvangt, wordt het trackingnummer en de naam van de carrier vanuit het wms teruggekoppeld naar de webshop. In de webshop is het dan dus ook zichtbaar dat de order “fulfilled” is. Hierbij is ook de tracking terug te vinden.