Cross border logistics om internationaal te groeien

Als verkoper kan je er eigenlijk niet meer omheen, de e-commerce markt blijft maar groeien en de landsgrenzen vervagen steeds meer. De consument vindt het steeds minder belangrijk of een product uit eigen land of buitenland komt, een mooi product of goede prijs is veel belangrijker. Hierdoor gaan steeds meer verkopers aan de slag met cross border e-commerce. 

Wat is cross border e-commerce eigenlijk?

Cross border e-commerce houdt in dat een verkoper niet alleen binnen het eigen land producten verkoopt. De producten worden ook buiten de landsgrenzen verkocht. Wereldwijd vindt zo’n 25% van de bestellingen via cross border e-commerce plaatst. De voornaamste redenen om een bestelling in het buitenland te plaatsen zijn lagere prijzen, groter assortiment of een specifiek product dat ergens anders niet te koop is. 

Als verkoper kan je dus optimaal profiteren van de mogelijkheid tot een vele grotere afzetmarkt. Toch blijkt cross border e-commerce niet altijd zo eenvoudig als dat er in eerste instantie gedacht wordt. Logistieke problemen zijn namelijk een vervelend probleem waar vele verkopers mee te maken krijgen. Vanuit Vareya kunnen wij jou daar goed mee helpen waardoor wij deze zorgen voor jou uit handen nemen. 

Cross border logistics voor verkopen in het buitenland

Wanneer je als verkoper gaat beginnen met het verkopen naar het buitenland  is het belangrijk om ook goed na te denken over de logistieke kant van dit proces. Een handige manier om het logistieke proces aan te pakken is met behulp van een e-fulfilment center. In een eerdere blog kan je alles lezen over wat e-fulfilment is en hoe het kan bijdragen aan een soepel verloop van het logistiek proces van cross border e-commerce. Natuurlijk zijn er nog veel meer vragen die bij je op kunnen komen omtrent cross border logistics. We nemen er graag een aantal met je door.

Hoe ga ik mijn voorraad opslaan?

In de meeste gevallen beginnen bedrijven met het verkopen naar het buitenland vanuit Nederland, in het begin zal daardoor de voorraad ook nog opgeslagen liggen in Nederland. Wanneer je na verloop van tijd begint te merken dat bepaalde landen goed lopen kun je ervoor kiezen om (een deel van) je voorraad daar op te slaan. Een e-fulfilment partner is hierin een goede optie, zij bezitten namelijk de kennis en kunde over het verkopen in andere landen. 

Wanneer je voorraden op wil gaan slaan in het buitenland voor cross border logistics is het goed om na te gaan voor welke producten je dit wil doen. Je hoeft namelijk niet gelijk je complete assortiment lokaal op te slaan, je kunt ook voor een deel van je assortiment kiezen. 

Welke leveringsopties kies ik voor cross border logistics?

Wanneer je ervoor kiest om je bestaande afzetmarkt uit te breiden naar het buitenland is de vervoerder ook een belangrijk onderdeel. Hoogstwaarschijnlijk zal je ervoor kiezen om dezelfde vervoerder uit Nederland je online bestellingen naar het buitenland te laten uitvoeren. Om de volgende stap te zetten op de internationale afzetmarkt kan het juist super zinvol zijn om eens te kijken naar de vervoerders. Wissel bijvoorbeeld van verzendpartner, of voeg meerdere partners toe om het voor de consument nog aantrekkelijker te maken. 

Amazon fulfilment als waardevolle kans

Wanneer je gaat kiezen voor cross border e-commerce is Amazon fulfilment een mooie gelegenheid die je zeker niet moet vergeten. Amazon fulfilment houdt in dat je jouw producten via dit platform kunt verkopen, vaak zijn er in landen ook nog specifieke verkoopplatformen. In een eerdere blog hebben wij al het een en ander verteld over Amazon fulfilment
Amazon fulfilment kan ook een goede optie zijn wanneer je graag aan de slag wil met cross border logistics maar nog niet voldoende kennis hebt van de markt. Door te beginnen op een zogeheten marktplaats leer je de markt een stuk beter kennen. Je kunt dan later altijd nog een lokale webshop opzetten.